Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka konserwa doskonale się sprawdza w czasie wyjazdów wakacyjnych. Mięsko, troszkę tłuszczyku i ta galaretka, to jest to.
Biwakowa konserwa własnej roboty
Składniki
- 2,5 kg mięsa wieprzowego - łopatki
- 1 kg boczku surowego
- 600 g boczku surowego wędzonego
- przyprawa do mięsa wieprzowego bez glutaminianu sodu - czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, cząber, papryka słodka, rozmaryn, chili - 80 g ( 2 torebki po 40 g )
- 250 ml wody
- 25 g żelatyny
- sól do smaku
Składniki
- 2,5 kg mięsa wieprzowego - łopatki
- 1 kg boczku surowego
- 600 g boczku surowego wędzonego
- przyprawa do mięsa wieprzowego bez glutaminianu sodu - czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, cząber, papryka słodka, rozmaryn, chili - 80 g ( 2 torebki po 40 g )
- 250 ml wody
- 25 g żelatyny
- sól do smaku

Etapy przygotowania
Umyte, osuszone mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok 3cm. Takie kawałki bardziej tłuste przeznaczyć do przepuszczenia przez maszynkę do mięsa. Boczek surowy pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę i te kawałki z łopatki. Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę. Mięsa przełożyć do dużego naczynia i dodać przyprawy oraz wodę i żelatynę, sól. Mięso kilka minut wyrabiać. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie napełniać słoiki- czyste, wyparzone, mięsem do 3/4 wysokości. Starać się dobrze ugniatać, żeby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika nalać po 2-3 łyżki wody i dokładnie zamknąć przykrywką ( wyparzoną). Duży garnek wyłożyć ściereczką. Powstawiać słoiki i nalać letniej wody prawie pod nakrętki słoików. Ustawić na gazie i gotować 2 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać wodę. Dolewać wrzątku! Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić wszystko do wystudzenia, do następnego dnia. Nie wyjmować słoików. Czynność powtórzyć. Gotować 2 godziny i po tym czasie wystudzić. Nie wyjmować wcześniej słoików. Jak już wszystko wystygnie, to konserwa gotowa. U mnie wyszło 9 słoików. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10524
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 347

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1239
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1119
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10524
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 347

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1239
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1119



Składniki
- 2,5 kg mięsa wieprzowego - łopatki
- 1 kg boczku surowego
- 600 g boczku surowego wędzonego
- przyprawa do mięsa wieprzowego bez glutaminianu sodu - czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, cząber, papryka słodka, rozmaryn, chili - 80 g ( 2 torebki po 40 g )
- 250 ml wody
- 25 g żelatyny
- sól do smaku
Umyte, osuszone mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok 3cm. Takie kawałki bardziej tłuste przeznaczyć do przepuszczenia przez maszynkę do mięsa. Boczek surowy pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę i te kawałki z łopatki. Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę. Mięsa przełożyć do dużego naczynia i dodać przyprawy oraz wodę i żelatynę, sól. Mięso kilka minut wyrabiać. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie napełniać słoiki- czyste, wyparzone, mięsem do 3/4 wysokości. Starać się dobrze ugniatać, żeby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika nalać po 2-3 łyżki wody i dokładnie zamknąć przykrywką ( wyparzoną). Duży garnek wyłożyć ściereczką. Powstawiać słoiki i nalać letniej wody prawie pod nakrętki słoików. Ustawić na gazie i gotować 2 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać wodę. Dolewać wrzątku! Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić wszystko do wystudzenia, do następnego dnia. Nie wyjmować słoików. Czynność powtórzyć. Gotować 2 godziny i po tym czasie wystudzić. Nie wyjmować wcześniej słoików. Jak już wszystko wystygnie, to konserwa gotowa. U mnie wyszło 9 słoików. Smacznego.