Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty boczek pieczony z chrupiącą skórką to rarytas, z którym możesz spotkać się w restauracjach. Okazuje się jednak, że łatwo przyrządzić go w domowych warunkach! W nadchodzące święta możesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować taki specjał zamiast klasycznego pieczonego schabu. Tajemnica dania taki w odpowiednio wybranym kawałku mięsa – musi mieć sporą warstwę tłuszczu pod skórą. Poza tym boczek nie wymaga ani wielu przypraw, ani czasochłonnych przygotowań. Przystąp jednak do pracy na dzień przed planowanym posiłkiem.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1400
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1400
Składniki
Rozłóż boczek na desce skórą ku górze. Wykonaj na niej skośne nacięcia co około 1 cm. Uważaj, by nie uszkodzić przy tym warstwy mięśniowej – nacinaj wyłącznie skórę i znajdujący się pod nią tłuszcz.
Zwiąż boczek sznurkiem, by nadać mu pożądany kształt. Obficie posyp warstwę tłuszczu solą. Włóż boczek na noc do lodówki (najlepiej na całą dobę).
Zetrzyj z boczku sól i osusz go ręcznikiem papierowym. Posmaruj cały boczek olejem (z użyciem silikonowego pędzelka) ponownie oprósz (już mniej obficie) solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym (warstwą tłuszczu ku górze).
Wstaw boczek do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 30-40 minut (aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 65°C). Pozwól mięsu nieco przestygnąć, nim je pokroisz.