Soczysty boczek pieczony z chrupiącą skórką to rarytas, z którym możesz spotkać się w restauracjach. Okazuje się jednak, że łatwo przyrządzić go w domowych warunkach! W nadchodzące święta możesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować taki specjał zamiast klasycznego pieczonego schabu. Tajemnica dania taki w odpowiednio wybranym kawałku mięsa – musi mieć sporą warstwę tłuszczu pod skórą. Poza tym boczek nie wymaga ani wielu przypraw, ani czasochłonnych przygotowań. Przystąp jednak do pracy na dzień przed planowanym posiłkiem.
Boczek pieczony z chrupiącą skórką
Składniki
- 1 kg surowego, tłustego boczku ze skórą
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Składniki
- 1 kg surowego, tłustego boczku ze skórą
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Etapy przygotowania
Rozłóż boczek na desce skórą ku górze. Wykonaj na niej skośne nacięcia co około 1 cm. Uważaj, by nie uszkodzić przy tym warstwy mięśniowej – nacinaj wyłącznie skórę i znajdujący się pod nią tłuszcz.
Zwiąż boczek sznurkiem, by nadać mu pożądany kształt. Obficie posyp warstwę tłuszczu solą. Włóż boczek na noc do lodówki (najlepiej na całą dobę).
Zetrzyj z boczku sól i osusz go ręcznikiem papierowym. Posmaruj cały boczek olejem (z użyciem silikonowego pędzelka) ponownie oprósz (już mniej obficie) solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym (warstwą tłuszczu ku górze).
Wstaw boczek do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 30-40 minut (aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 65°C). Pozwól mięsu nieco przestygnąć, nim je pokroisz.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2505
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2505
Składniki
- 1 kg surowego, tłustego boczku ze skórą
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Rozłóż boczek na desce skórą ku górze. Wykonaj na niej skośne nacięcia co około 1 cm. Uważaj, by nie uszkodzić przy tym warstwy mięśniowej – nacinaj wyłącznie skórę i znajdujący się pod nią tłuszcz.
Zwiąż boczek sznurkiem, by nadać mu pożądany kształt. Obficie posyp warstwę tłuszczu solą. Włóż boczek na noc do lodówki (najlepiej na całą dobę).
Zetrzyj z boczku sól i osusz go ręcznikiem papierowym. Posmaruj cały boczek olejem (z użyciem silikonowego pędzelka) ponownie oprósz (już mniej obficie) solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym (warstwą tłuszczu ku górze).
Wstaw boczek do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 30-40 minut (aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 65°C). Pozwól mięsu nieco przestygnąć, nim je pokroisz.
Ja dodaję jeszcze ananasa pokrojonego w kostkę...Pycha