Jak przygotować boczek w 20 minut? Mamy na to sposób! Ten jeden prosty trik sprawi, że mięso będzie wyjątkowo delikatne i soczyste. Jeśli nabierzesz wprawy, możesz eksperymentować z proporcjami oraz rodzajami przypraw, jakich użyjesz do solanki. Z pewnością się nie zawiedziesz.
Boczek w 20 minut
Składniki
- 1-1,5 kg surowego boczku
- 1,5 litr wody
- 120 g peklosoli
- 2 główki czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek jałowca
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju
Składniki
- 1-1,5 kg surowego boczku
- 1,5 litr wody
- 120 g peklosoli
- 2 główki czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek jałowca
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju
Etapy przygotowania
Przygotuj solankę. Dodaj sól do wody. Podzielony na ząbki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowca oraz pieprz.
Boczek przekrój na 4 mniejsze, równe kawałki.
Doprowadź solankę do wrzenia. Następnie włóż do niej boczek i na niewielkim gazie gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw boczek w solance na 24 g godziny, tak aby całkowicie wystygł.
Wyjmij boczek z solanki i osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
W dużej miseczce wymieszaj słodką, wędzoną paprykę, tak aby powstała niezbyt gęsta pasta. Następnie tak przygotowaną mieszanką posmaruj kawałki boczku ze wszystkich stron.
Tak przygotowany boczek możesz natychmiast podawać lub odstawić na jakiś czas, aby smaki lepiej się połączyły. Podawaj pokrojony na cienkie plasterki.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2118
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 6340
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 859
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2118
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 6340
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 859
Składniki
- 1-1,5 kg surowego boczku
- 1,5 litr wody
- 120 g peklosoli
- 2 główki czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek jałowca
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju
Przygotuj solankę. Dodaj sól do wody. Podzielony na ząbki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowca oraz pieprz.
Boczek przekrój na 4 mniejsze, równe kawałki.
Doprowadź solankę do wrzenia. Następnie włóż do niej boczek i na niewielkim gazie gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw boczek w solance na 24 g godziny, tak aby całkowicie wystygł.
Wyjmij boczek z solanki i osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
W dużej miseczce wymieszaj słodką, wędzoną paprykę, tak aby powstała niezbyt gęsta pasta. Następnie tak przygotowaną mieszanką posmaruj kawałki boczku ze wszystkich stron.
Tak przygotowany boczek możesz natychmiast podawać lub odstawić na jakiś czas, aby smaki lepiej się połączyły. Podawaj pokrojony na cienkie plasterki.