Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek parzony wędzony (efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk)
nóż, pojemnik, przędza wędliniarska, garnek do wędzenia lub wędzarnia,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Co dziennie przewracamy boczek.
Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy nasz boczek. Parzymy w temperaturze 70-75 st.C. max. około 20-25 minut. Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Po tym czasie osuszania wędzimy w kociołku w temperaturze 50-60 st.C. przez 1,5 godziny i 30 minut dopiekamy w temp. 80 st.C. studzimy do 55-60 st.C. i znowu do 80 st.C i koniec, czekamy na całkowite wystudzenie 2-3 godziny. Całkowity czas wędzenia łącznie z dopiekaniem wynosi 2 godziny.
Smacznego !!!