Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek parzony wędzony (efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk)
nóż, pojemnik, przędza wędliniarska, garnek do wędzenia lub wędzarnia,
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 772
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2044
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 772
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2044
Składniki
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Co dziennie przewracamy boczek.
Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy nasz boczek. Parzymy w temperaturze 70-75 st.C. max. około 20-25 minut. Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Po tym czasie osuszania wędzimy w kociołku w temperaturze 50-60 st.C. przez 1,5 godziny i 30 minut dopiekamy w temp. 80 st.C. studzimy do 55-60 st.C. i znowu do 80 st.C i koniec, czekamy na całkowite wystudzenie 2-3 godziny. Całkowity czas wędzenia łącznie z dopiekaniem wynosi 2 godziny.
Smacznego !!!