Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, marynowany w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1142
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 400
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3307
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 828
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1142
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 400
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3307
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 828
Składniki
Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 5 kawałków boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po kilka ziarenek kolorowego pieprzu i po pięć kawałków boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.
Pasteryzacja: Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml 40 minut. Po 24 godzinach 25 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!