Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drobiowa wędlina. Zrobiona w domu, więc wiemy co jemy - soczystę mięsko z udek i piersi kurczaka, przede wszystkim bez konserwantów. Można ją upiec tak jak ja w piekarniku jako pieczeń lub w szynkowarze jako wędlinkę. Przepis znalazlam jakiś czas temu na youtube i już na stałe zagości w naszym menu,
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Mięso myjemy. Filety z kurczaka kroimy w kosteczkę, Część udek kurczaka również kroimy w kostkę a resztę mielimy w blenderze. Zmielone i pokrojone mięso razem z przyprawami mieszamy dokładnie i długo w misce. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z mięsem. Całość przekładamy do foremki, najlepiej na kilka razy aby nie dostało się między mięso powietrze. Całość ugniatamy mocno łyżką. Foremkę owijamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w 190 stopniach. Pod koniec można folię zdjąć i obsypać mięso z góry papryką w proszku lub chili i piec jeszcze chwilkę. Upieczone mięsko studzimy i przechowujemy w lodówce. Można jeść jako pieczeń do obiadu lub kroić jako wędlinkę. Smacznego!