Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna domowa mielonka z galaretką
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7721
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 29
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7721
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 29
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 167
Składniki
Boczek zemleć w maszynce, karkówkę pokroić w kostkę (mniej więcej 2x2 cm).
W dużej misce wymieszać mięso, dodać wszystkie sypkie składniki, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pół szklanki wody. Wyrabiać mięso do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Miskę z mięsem włożyć na 24 godziny do lodówki.
Zapeklowane mięso przekładać do słoików, mocno upychając. Słoiki pasteryzować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Następnego dnia pasteryzacja trwa 1 godzinę. Trzeciego dnia pasteryzować przez 40 minut.
Trzykrotna pasteryzacja zabija bakterie i ich formy przetrwalnikowe. Mięso można przechowywać poza lodówką przez kilka miesięcy.