Coraz częściej robię domowe wędliny. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. Jest o niebo smaczniejsza od tych sklepowych a poza tym mam pewność, że nie znajdę w niej najróżniejszych i niezdrowych dodatków.
Domowa wędlina drobiowo-wieprzowa:
Składniki
- 8 wytrybowanych udek drobiowych (bez skóry)
- 40 dag chudego, surowego boczku
- Solanka:
- 3 litry wody
- 3 czubate łyżki grubej soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela
- Przyprawy:
- 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Składniki
- 8 wytrybowanych udek drobiowych (bez skóry)
- 40 dag chudego, surowego boczku
- Solanka:
- 3 litry wody
- 3 czubate łyżki grubej soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela
- Przyprawy:
- 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody

Etapy przygotowania
Przyprawy dokładnie wymieszać z wodą. Do tak przygotowanej solanki włożyć na całą noc mięso pokrojone na 4-cm kawałki. Następnego dnia mięso opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do większej miski. Dodać przyprawy.Wymieszać. Dodać "suchą" żelatynę i wodę. Wyrabiać 10 minut by wszystkie składniki dokładnie się z sobą połączyły. Przełożyć do rękawa (nadmiar podwinąć). Uformować dość wąski "baton". Związać końce i włożyć do foremki. Piec około godziny w tem. 180 stopni. Schładzać przez noc w lodówce, by pieczeń mogła się dobrze kroić.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 816
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 816



Składniki
- 8 wytrybowanych udek drobiowych (bez skóry)
- 40 dag chudego, surowego boczku
- Solanka:
- 3 litry wody
- 3 czubate łyżki grubej soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela
- Przyprawy:
- 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Przyprawy dokładnie wymieszać z wodą. Do tak przygotowanej solanki włożyć na całą noc mięso pokrojone na 4-cm kawałki. Następnego dnia mięso opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do większej miski. Dodać przyprawy.Wymieszać. Dodać "suchą" żelatynę i wodę. Wyrabiać 10 minut by wszystkie składniki dokładnie się z sobą połączyły. Przełożyć do rękawa (nadmiar podwinąć). Uformować dość wąski "baton". Związać końce i włożyć do foremki. Piec około godziny w tem. 180 stopni. Schładzać przez noc w lodówce, by pieczeń mogła się dobrze kroić.