Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest, aby przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić - soki w mięsie dokładnie się rozejdą i zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się go w szklanym lub kamionkowym naczyniu i przechowuje w zimnym miejscu. Mięso pekluje się od kilku dni do kilku tygodni. Do peklowania często dodaje się saletrę, dzięki niej mięso po upieczeniu zachowuje swój piękny różowy kolor - ja jednak saletry nie dodaję...podczas peklowania saletrą powstają azotyny, co prawda hamują one rozwój drobnoustrojów jednak są w pewnym stopniu toksyczne dla ludzi, w szczególności dla dzieci, które nie wytwarzają enzymu odwracającego niekorzystne działanie azotynów. W moim przepisie, przykładowe przyprawy, możecie użyć swoich ulubionych, więc ulepszajcie przepis tak jak lubicie! Polecam i pięknie pozdrawiam :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Wszystkie przyprawy wymieszałam, częścią mieszanki natarłam umyte i osuszone mięso, które następnie ułożyłam w szklanym naczyniu, przesypałam pozostałą mieszanką przypraw i wstawiłam na 4 dni do lodówki - w tym czasie kilkakrotnie odwracałam mięso.
Po tym czasie mięso wyjęłam, opłukałam ciepłą wodą i obsuszyłam. Następnie włożyłam w siatkę wędliniarską.
Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony.
Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut. Schab kroimy po wystudzeniu.
Smacznego :)