Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chorizzo to jedna z najsmaczniejszych kiełbas dojrzewających. Można ją podwędzić na zimno i podsuszać, lub naturalnie podsuszać.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 46
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31206
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 383
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1474
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 46
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31206
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 383
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1474
Składniki
Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone przed mieleniem. Mięso i słoninę mielimy na oczku 10 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na 48 godzin do lodówki. Po 48 godzinach wlewamy czerwone wytrawne wino, jeszcze raz mieszamy i nadziewamy ściśle jelita proste wołowe lub sztuczne. Zaczynamy osadzanie w chłodnym miejscu przez 3 do 5 dni. Po tym czasie wędzimy zimnym dymem do 25°C przez 2 dni po 4-5 godzin. Odwieszamy do podsuszenia przez 15-30 dni w chłodnym miejscu w temperaturze ok. 12°C. Kiebasa powinna nabrać takiej twardości, że możemy ją jeszcze kroić ostrym nożem. Nie wpadajmy w panikę, jeżeli pojawi się biała pleśń. To jest normalne. Można tak pozostawić, aż się cała pokryje białym nalotem lub obmyć kiełbasę czerwonym winem lub wodą z octem i w dalszym ciągu podsuszać do odpowiadającej nam konsystencji i smaku kiełbasy.