Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z królika to rarytas na wielkanocnym stole, bo zwykle brakuje nam czasu na jego częste pieczenie. Jedzony rzadziej, smakuje o niebo lepiej. Oto przepis na pyszny pasztet domowy z królika, taki, jak robiły nasze babcie. Delikatny aromatyczny, z odrobiną boczku i wątróbki.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 87
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 738
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 87
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 738
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Składniki
Warzywa kroisz w grubsze plasterki, boczek w grubą kostkę i podsmażasz na patelni, tak by warzywa były chrupiące. Do garnka wkładasz poporcjowanego królika, warzywa z boczkiem, zioła i przyprawy (bez soli), zalewasz winem i ok. 1,5 l wrzątku. Gotujesz ok. 30 minut i dopiero po tym czasie solisz. Mięso gotujesz pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajesz do garnka umytą i oczyszczoną wątróbkę. Krótko gotowana, nie stwardnieje.
Wyjmujesz mięso i warzywa z wywaru. Mięso obierasz z kości, usuwasz chrząstki. Mielisz wraz z warzywami, wątróbką oraz namoczoną w szklance mleka bułką. Do mięsa dodajesz jajka, dokładnie mieszasz - najlepiej ręką, stopniowo dolewając wywaru z gotowania. W razie potrzeby doprawiasz sola i pieprzem. Mięso ma mieć konsystencję papki.
Masę przelewasz do dużej keksówki lub dwóch mniejszych, które wcześniej smarujesz olejem i posypujesz bułką tartą lub wykładasz papierem do pieczenia. Wstawiasz do rozgrzanego do 180 st. piekarnika (góra dół) i pieczesz przez godzinę.