Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, aromatyczna i długo wędzona kiełbasa.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 196
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20833
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 196
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20833
Składniki
Peklowanie na sucho 72 godz. w chłodnym miejscu o temperaturze 4-8°C. Mielenie: wp.I na sitku 12 mm, wp.II na sitku 8 mm. Farsz nabijany w jelita naturalne, baranie kaliber 22/24 mm. Osadzanie: 6 godz. w temp. 8-12°C. Osuszanie: ok. 1/2 godz. temp. 25-30°C. Wędzenie: zimnym dymem 22°C przez 6-12 godz. lub do koloru, zrębki olcha-buk, na koniec wiśnia. Uwagi: 2 dni podsuszane.