Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna galantyna kanapkowa, zrobiona z mięsa z wieprzowej golonki i wieprzowej szynki.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 111
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1207
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 184
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 45
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 111
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1207
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 184
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 45
Składniki
Mięso z golonki i szynki czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięs wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięs umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.
W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu batonów w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!