Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna przystawka, przekąska na imprezę lub zamiast wędliny na kanapkę do pracy. Jest trochę czasochłonna ale warta grzechu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2383
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2383
Składniki
Najpierw przeprowadziłam rozbiór tuszki: - oddzielam skórę od mięsa (delikatnie będzie potrzebna) - następnie mięso od kości.
Z kości i oczyszczonych warzyw gotuję wywar, przecedzam.
Bułkę namaczam w mleku, odciskam. Koperek należy opłukać i drobno pokroić. Mięso z kurczaka mielę w maszynce razem z bułką i warzywami.(Powinno być mielone 2x, u mnie 1x). Dodaję przyprawy, dokładnie wyrabiam. Z jaj smażę omlet, kroję w krótkie paski (0,5x1,5 cm). Wątróbkę sparzam, odsączam, kroję w kostkę. Omlet, wątróbkę, koperek dodaję do masy, mieszam całość.
Rozkładam lnianą serwetę, którą nakrapiam 2 łyżkami oleju by skóra do niej nie przylgnęła. Rozkładam skórę, usuwam z niej nadmiar tłuszczu (delikatnie by nie przeciąć). Nakłam farsz, który przykrywam dokładnie skórą następnie całość owijam w serwetę i sznuruję (u mnie gruba nić).
Galantynę wkładam do "gęsiarki" zalewam gorącym wywarem i gotuję 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiam z ognia i pozostawiam w wywarze do przestudzenia. Wyciągam z wywaru, ściągam serwetę, porcjuję jeżeli podaję lub wkładam w całości do lodówki i kroję na śniadanie czy kolację. Była pyszna, delikatna i do tego bardzo syta. Dodatki typu ketchup, musztarda, sałatka jarzynowa jak najbardziej wskazane