Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19828
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 478
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242733
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19828
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 478
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242733
Składniki
Wędliny wykonujemy w/g podanych przepisów z linków. Następnie kroimy je w odpowiadające nam grubością plasterki, układamy na półmisku, dekorujemy i podajemy. Poniżej przepis z na kiełbasę wiejską z kajecika dziadka, którą obiecałem podać w późniejszym terminie.
Przepis na kiełbasę wiejską z kajecika mojego dziadka. Wykonanie: Mieso klasyfikujemy, kroimy w kawałki odpowiednie dla gardzieli maszynki, solimy i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wołowe solimy wraz z przyprawami, mieszamy i w oddzielnym naczyniu wstawiamy również do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mielimy na podanych wielkością sitkach. Nabijamy w przygotowane wcześniej jelita kiełbasiane, odkręcamy na 25-30 cm długości, ociekamy i osuszamy w nagrzanej wędzarni do 50°C, a następnie wędzimy przez ok. 3-4 godzin. Pod koniec wędzenia podpiekamy kiełbasę w temperaturze 80-90°C do temperatury w środku batonu 68-72°C. Chłodzimy w przewiewnym i chłodnym pomieszczeniu.