Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z pięknie wydanej książki Jamie Oliver Świąteczne Przepisy. Nie tylko na Boże Narodzenie mega smakuje i będzie pysznym dodatkiem na Wielkanocnym Stole.
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2349
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10477
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4970
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1023
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7947
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2349
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10477
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4970
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1023
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7947
Składniki
Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy na niewielkim ogniu i czekamy aż zacznie się rozwarstwiać. Złote masło przelewamy do osobnego naczynia a białkowe szumowiny zostawiamy. Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy drobno i wrzucamy do szerokiego garnka. Dodajemy jedną łyżkę oliwy, szumowiny z masła i listki tymianku. Smażymy na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i się zrumienią. Dorzucamy wcześniej oczyszczone wątróbki, szczyptę soli i pieprzu oraz połowę startej gałki muszkatołowej. Smażymy ok. 4 min aby pozostałe różowe w środku. Minutę przed końcem wlewamy brandy i czekamy aż odparuje ( możemy podpalić jeżeli się nie boimy ). Zawartość rondla przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeżeli zajdzie taka potrzeba ( potrawy na zimno potrzebują trochę więcej przypraw dla wyrazistości smaku ). Rozpuszczone ostudzone masło wlewamy do masy i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia. Masę przelewamy do formy ( możemy rozdzielić na małe foremki lub słoiczki ). Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby stężał. Smacznego :