Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z pięknie wydanej książki Jamie Oliver Świąteczne Przepisy. Nie tylko na Boże Narodzenie mega smakuje i będzie pysznym dodatkiem na Wielkanocnym Stole.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117821
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8276
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3075
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1978
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1472
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117821
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8276
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3075
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1978
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1472
Składniki
Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy na niewielkim ogniu i czekamy aż zacznie się rozwarstwiać. Złote masło przelewamy do osobnego naczynia a białkowe szumowiny zostawiamy. Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy drobno i wrzucamy do szerokiego garnka. Dodajemy jedną łyżkę oliwy, szumowiny z masła i listki tymianku. Smażymy na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i się zrumienią. Dorzucamy wcześniej oczyszczone wątróbki, szczyptę soli i pieprzu oraz połowę startej gałki muszkatołowej. Smażymy ok. 4 min aby pozostałe różowe w środku. Minutę przed końcem wlewamy brandy i czekamy aż odparuje ( możemy podpalić jeżeli się nie boimy ). Zawartość rondla przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeżeli zajdzie taka potrzeba ( potrawy na zimno potrzebują trochę więcej przypraw dla wyrazistości smaku ). Rozpuszczone ostudzone masło wlewamy do masy i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia. Masę przelewamy do formy ( możemy rozdzielić na małe foremki lub słoiczki ). Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby stężał. Smacznego :