Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa z mięsa wieprzowego. W smaku lekko wyczuwalny pieprz i kminek.
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 110
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 153
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 38
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 47
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 18
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 110
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 153
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 38
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 47
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 18
Składniki
Łopatka wieprzowa została podzielona na części chude i tłuste. Następnie pokrojona w kawałki ok. 4 x 4 cm i peklowana na sucho przez 48 godzin. Peklowane klasy (części chude i tłuste) były razem, bo mielone będą również na jednakowym sitku, 8 mm.
Przed mieleniem dodane wszystkie przyprawy i dobrze wymieszane. Mielenie jak już wspomniałem sitkiem 8 mm i tylko lekko przemieszane, bez dodania wody, aby nie wytworzył się klej.
Farsz nadziany w jelita baranie, osadzanie ok. 2 godziny w temperaturze ok. 22 °C. Obsuszanie w wędzarni ok. 40 minut i wędzone w temperaturze 50 °C do koloru. Przypiekane w temperaturze 80 °C do osiągnięcia w środku 72 °C.
Przyprawy na 1 kg farszu: Peklosól 18g Pieprz naturalny 3g Czosnek świeży 1g Gałka muszkatałowa 1g Cukier 2g Kminek mielony 1g