Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz prostego pomysłu na pyszną sztukę mięsa, przedstawiamy ten przepis na karkówkę po żydowsku. Dzięki marynowaniu mięsa w ziołach i czosnku uzyskuje ono niesamowitą soczystość, kruchość i smak, stając się sycącym daniem obiadowym. Po upieczeniu i wystudzeniu karkówka sprawdzi się jako domowa wędlina, dodając charakteru każdej kanapce czy przekąsce. Karkówka po żydowsku zachwyci zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz jako smaczny dodatek do codziennego menu.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 53
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 112
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10340
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 111
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 53
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 112
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10340
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 111
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Składniki
Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z główki czosnku wyjmij 3 ząbki, obierz je i drobno posiekaj. W miseczce dokładnie wymieszaj pokrojony czosnek, musztardę, ocet, miód, olej, alkohol, majeranek, sól i pieprz. Powstałą mieszanką mocno natrzyj mięso, włóż je do rękawa do pieczenia i ułóż w naczyniu do zapiekania. Wstaw karkówkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie wyjmij mięso. Obierz cebulę i pokrój w krążki, a umytą cytrynę – w plasterki. Do worka wlej bulion, obłóż karkówkę krążkami cebuli i plasterkami cytryny, dorzuć pozostałe ząbki czosnku. Możesz jeszcze dosypać więcej majeranku. Na środek włóż papryczkę jalapeno i zamknij worek klipsem. Wstaw karkówkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 80 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik, ostrożnie przetnij worek i piecz jeszcze 20-30 minut.
Upieczoną karkówkę po żydowsku wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz, obłóż upieczonymi ząbkami czosnku i posyp posiekaną natką pietruszki. Mięso podawaj jako danie obiadowe w towarzystwie kopytek lub gotowanych ziemniaków, koniecznie polane sosem wytworzonym podczas pieczenia karkówki.