Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz prostego pomysłu na pyszną sztukę mięsa, przedstawiamy ten przepis na karkówkę po żydowsku. Dzięki marynowaniu mięsa w ziołach i czosnku uzyskuje ono niesamowitą soczystość, kruchość i smak, stając się sycącym daniem obiadowym. Po upieczeniu i wystudzeniu karkówka sprawdzi się jako domowa wędlina, dodając charakteru każdej kanapce czy przekąsce. Karkówka po żydowsku zachwyci zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz jako smaczny dodatek do codziennego menu.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1474
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1377
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 267
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1474
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1377
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 267
Składniki
Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z główki czosnku wyjmij 3 ząbki, obierz je i drobno posiekaj. W miseczce dokładnie wymieszaj pokrojony czosnek, musztardę, ocet, miód, olej, alkohol, majeranek, sól i pieprz. Powstałą mieszanką mocno natrzyj mięso, włóż je do rękawa do pieczenia i ułóż w naczyniu do zapiekania. Wstaw karkówkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie wyjmij mięso. Obierz cebulę i pokrój w krążki, a umytą cytrynę – w plasterki. Do worka wlej bulion, obłóż karkówkę krążkami cebuli i plasterkami cytryny, dorzuć pozostałe ząbki czosnku. Możesz jeszcze dosypać więcej majeranku. Na środek włóż papryczkę jalapeno i zamknij worek klipsem. Wstaw karkówkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 80 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik, ostrożnie przetnij worek i piecz jeszcze 20-30 minut.
Upieczoną karkówkę po żydowsku wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz, obłóż upieczonymi ząbkami czosnku i posyp posiekaną natką pietruszki. Mięso podawaj jako danie obiadowe w towarzystwie kopytek lub gotowanych ziemniaków, koniecznie polane sosem wytworzonym podczas pieczenia karkówki.