Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona karkówka to jeden z moich ulubionych przepisów kuchni polskiej. Mięso jest bardzo delikatne o wyrazistym smaku. Najlepsza pieczeń na kanapki.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i 2 razy naciąć poprzecznie do 3/4 wysokości mięsa. Nacięcia wypełnić połówkami czosnku, plasterkami cebuli i liśćmi laurowymi. Całość posypać solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i obłożyć resztą cebuli, czosnku i liści laurowych. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 20 minut przed pieczeniem wyjąć z lodówki, żeby złapało temperaturę pokojową. Mięso piec bez pokrywki w 200 C ok. 15-20 minut. Potem przykryć pokrywką i piec w 150 C, od 2 do 3 godzin. W między czasie odlewać do miseczki tłuszcz.