Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
trochę jak za PRL :) tu przepis na 3-4 słoiczki
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
MIelimy mięso na średnich oczkach (albo kupujemy już mielone - ja tak zrobiłam), dorzucamy do niego resztę składników.
Intensywnie wyrabiamy mięso z dodatkami, w międzyczasie dolewając wodę. Trzeba się do tego bardzo przyłożyć, żeby nasza kiełbasa była zwarta. Mi to zajęło ok. 10-15 minut. Mięso ma być kleiste, kluchowate, zwarte.
Czyste słoiki napełniamy mięsem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Zakręcamy nieuszkodzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy (do dużego garnka na dno dajemy ściereczkę lub warstwę gazety, wstawiamy słoiczki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, gotujemy na malutkim ogniu 30-40 minut od zawrzenia wody). Słoiki zostawiamy w wodzie do ostygnięcia lub wykładamy na ściereczkę rozłożoną na blacie. Kiedy będą zimne, wkładamy je do lodówki i przechowujemy. Można je w ten sposób przechowywać do miesiąca, ale znikają szybciej :)