Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
trochę jak za PRL :) tu przepis na 3-4 słoiczki
MIelimy mięso na średnich oczkach (albo kupujemy już mielone - ja tak zrobiłam), dorzucamy do niego resztę składników.
Intensywnie wyrabiamy mięso z dodatkami, w międzyczasie dolewając wodę. Trzeba się do tego bardzo przyłożyć, żeby nasza kiełbasa była zwarta. Mi to zajęło ok. 10-15 minut. Mięso ma być kleiste, kluchowate, zwarte.
Czyste słoiki napełniamy mięsem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Zakręcamy nieuszkodzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy (do dużego garnka na dno dajemy ściereczkę lub warstwę gazety, wstawiamy słoiczki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, gotujemy na malutkim ogniu 30-40 minut od zawrzenia wody). Słoiki zostawiamy w wodzie do ostygnięcia lub wykładamy na ściereczkę rozłożoną na blacie. Kiedy będą zimne, wkładamy je do lodówki i przechowujemy. Można je w ten sposób przechowywać do miesiąca, ale znikają szybciej :)
Obiad w 15 min.Kiedy nie mamy czasu na ugotowanie czegoś,otwieramy sloik dopr...
Odsłon: 472
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 48
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 54
Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...
Odsłon: 51
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 48
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 54
Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...
Odsłon: 51
Składniki
MIelimy mięso na średnich oczkach (albo kupujemy już mielone - ja tak zrobiłam), dorzucamy do niego resztę składników.
Intensywnie wyrabiamy mięso z dodatkami, w międzyczasie dolewając wodę. Trzeba się do tego bardzo przyłożyć, żeby nasza kiełbasa była zwarta. Mi to zajęło ok. 10-15 minut. Mięso ma być kleiste, kluchowate, zwarte.
Czyste słoiki napełniamy mięsem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Zakręcamy nieuszkodzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy (do dużego garnka na dno dajemy ściereczkę lub warstwę gazety, wstawiamy słoiczki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, gotujemy na malutkim ogniu 30-40 minut od zawrzenia wody). Słoiki zostawiamy w wodzie do ostygnięcia lub wykładamy na ściereczkę rozłożoną na blacie. Kiedy będą zimne, wkładamy je do lodówki i przechowujemy. Można je w ten sposób przechowywać do miesiąca, ale znikają szybciej :)
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 472
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2205