Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa wykonana z mięsa wieprzowego i wołowego, uwędzona w garnku na zrębkach olcha/buk.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Polecam.
Odsłon: 83
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2431
Polecam.
Odsłon: 83
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2431
Składniki
Mięso wieprzowe mielimy przez sitko szarpak, mięso wołowe mielimy przez sitko 2,5 mm. dwa razy. Zmielone mięso wołowe mieszamy z peklosolą i przyprawami, i dodajemy do mięsa wieprzowego. Połączone mięsa dobrze wyrabiamy, około 30 minut, tak by zrobiona gałka mięsna utrzymała się minimum 5 sekund w odwróconej do dołu dłoni. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ponownie krótko wyrabiamy dodając zimnej wody w razie potrzeby. Tak wyrobionym farszem napełniamy dokładnie osłonki białkowe 70 mm śr. o długości 30 cm. lub jelita wieprzowe 28/30 mm. Gotowe kiełbasy wieszamy na kiju przed wędzeniem w celu osadzenia i osuszenia, ja osuszałem 2 godziny wentylatorem i całą noc w temperaturze pokojowej. Wędliny wędzone w garnku muszą być bardzo dobrze osuszone.
Wędzimy 2 godziny w dymie o temperaturze 50- 60 stopni Celsjusza.
Parzymy w temperaturze 75 stopni cienką kiełbasę - 30 minut, batony 70 minut. Tylko batony studzimy zimną wodą, kiełbasę cienką wieszamy na kiju na kilkanaście godzin lub na dobę. Ja troszkę ją podsuszyłem, wyszła smaczna.
Smacznego !!!