Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna kiełbasa w wersji podsuszanej do chleba. Pachnie jałowcem:) Można przygotować w formie batonów lub wianka. Do wędzenia używam drewna jabłoni lub gruszy, a pod koniec podkładam drewno jałowca. Podsuszam w garażu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1912
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 358
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1912
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 358
Składniki
1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm). 2. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego. 3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie). 4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki. 5. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h). 7. Mieszać ok. 10 min., nadziewać jelita, podzielić na pętle lub batony i następnie je ponakłuwać. 8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st. C lub do 6h w temp. 40 st. C. Pod koniec wędzenia podłożyć drewno jałowca.
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. Dosuszanie: Powiesić w ciepłym przewiewnym miejscu na min. 1 tydzień (max 2 tyg.). Zakańczam dosuszanie jak z kiełbas zaczyna kapać tłuszcz i są twarde.
Można je zrobić także jako batony...