Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz mieć wędzarni żeby zrobić smaczną parzoną kiełbasę do kanapek.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Szynkę kroimy w kostkę 4x4 cm Łopatkę z tłuszczem do 20 % kroimy w mniejszą kostkę Peklowanie: Mięsa peklujemy osobno w dawce 18 g na 1 kg masy przez 48 godz w lodówce. Rozdrabnianie : Szynkę mielimy na szarpaku a łopatkę na sitku 4 mm dwa razy. Wyrabianie : Wyrabiamy szynkę do uzyskania kleistości , osobno łopatkę z przyprawami i wodą i potem te dwa farsze wyrabiamy razem. Nadziewanie: Nadziewamy w osłonki białkowe namoczone wcześniej w letniej wodzie 10 min . Średnice dowolne od 55 do 80 mm . Napełniamy dość ściśle. Osadzanie : Osadzamy batony w temp pokojowej ok 2 godz Parzenie: Parzymy batony w wodzie o temp 72-75 st do osiągnięcia 68 st w środku kiełbasy Studzenie: Batony studzimy w zimnej wodzie 15 minut Smacznego !!!