Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i aromatyczna. Uwielbiam dania z papryką więc nie może zabraknąć tej kiełbasy wśród moich wędlin. Można ją zrobić w jelitach wieprzowych lub baranich. Przeznaczenie dla mojej kiełbasy - do bezpośredniego spożycia, czyli grzania.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm). 2. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego. 3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie). 4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki. 5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h). 6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.
7. Mieszać ok. 10 min., nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać. 8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st. C lub do 6h w temp. 40 st. C.
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy. 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min.