Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa prezesówka powstaje z mielonej karkówki i boczku. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zachowuje świeżość przez wiele miesięcy. Przetestuj przepis na tę rewelacyjną konserwę mięsną ze słoika. Bije na głowę wszystkie sklepowe odpowiedniki. Jest zdecydowanie smaczniejsza i zdrowsza. Bez konserwantów i sztucznych dodatków.
słoiki o pojemności 250 ml
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 96
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 131
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 78
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 96
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 131
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 78
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Składniki
Karkówkę i boczek pokrój w kostkę. Przepuść przez maszynkę.
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Do zmielonego mięsa dodaj czosnek, zioła, przyprawy, cukier i wodę. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę na kiełbasę wyrabiaj dłońmi przez około 5 minut.
Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
Na drugi dzień ponownie przemieszaj składniki. Mięso ponakładaj do czystych słoików o pojemności 250 ml do 3/4 wysokości. Słoiki szczelnie zakręć.
Na spód dużego garnka połóż ścierkę kuchenną. Słoiki ułóż jeden obok drugiego zachowując minimalne odstępny, tak żeby słoiki się ze sobą nie stykały. Garnek napełnij wodą do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuj przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Następnie kiełbasę prezesa przestudź. Po kilku godzinach powtórz proces pasteryzacji skracając czas do 30 minut. Ponownie wystudź konserwy i po kilku godzinach pasteryzuj je przez 30 minut.
Gotową kiełbasę prezesa przestudź, przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.