Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa prezesówka powstaje z mielonej karkówki i boczku. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zachowuje świeżość przez wiele miesięcy. Przetestuj przepis na tę rewelacyjną konserwę mięsną ze słoika. Bije na głowę wszystkie sklepowe odpowiedniki. Jest zdecydowanie smaczniejsza i zdrowsza. Bez konserwantów i sztucznych dodatków.
słoiki o pojemności 250 ml
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6815
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6815
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Składniki
Karkówkę i boczek pokrój w kostkę. Przepuść przez maszynkę.
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Do zmielonego mięsa dodaj czosnek, zioła, przyprawy, cukier i wodę. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę na kiełbasę wyrabiaj dłońmi przez około 5 minut.
Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
Na drugi dzień ponownie przemieszaj składniki. Mięso ponakładaj do czystych słoików o pojemności 250 ml do 3/4 wysokości. Słoiki szczelnie zakręć.
Na spód dużego garnka połóż ścierkę kuchenną. Słoiki ułóż jeden obok drugiego zachowując minimalne odstępny, tak żeby słoiki się ze sobą nie stykały. Garnek napełnij wodą do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuj przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Następnie kiełbasę prezesa przestudź. Po kilku godzinach powtórz proces pasteryzacji skracając czas do 30 minut. Ponownie wystudź konserwy i po kilku godzinach pasteryzuj je przez 30 minut.
Gotową kiełbasę prezesa przestudź, przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.