Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na wspaniałą kiełbasę Moja kiełbasa nosi nazwę „kiełbasa leśna” bo jest wędzona na mieszance drewna dębowego i brzozy. Mieszanka przypraw i ziół nadaje tej kiełbasie wyjątkowy smak, a zapach przypomina delikatnie zapach lasu.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 207
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 207
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
Składniki
Karkówkę zmiel na oczku 8 mm.
1 kg chudego mięsa z szynki pokrój w kostkę ok. 1 cm.
1 kg chudego mięsa z szynki zmiel na oczkach 8 mm.
Boczek razem z czosnkiem zmiel na oczkach 8 mm.
Do mięsa dodaj przyprawy i lodowatą wodę. Farsz mieszaj dokładnie ok. 10-15 minut, aż uzyskasz kleistą masę.
Jelita o kalibrze 28-30 mm nadziewaj w jednym kawałku, dopiero potem skręcaj kawałki po mniej więcej 15-20 cm. Z każdym kawałkiem zmieniaj kierunek skręcania. Opcjonalnie możesz jak ja zrobić pętka, a końcówki związać sznurkiem wędliniarskim.
Kiełbasę zawieś w komorze wędzarniczej i osuszaj w temperaturze ok. 30°C przez 60-90 minut.
Następnie podnieś temperaturę do 55-60°C i wędź kiełbasę przez 3-5 godzin.
Na koniec kiełbasę musisz zaparzyć. Przygotuj sobie garnek z wodą. Wodę doprowadź do temperatury ok. 90°C. Rozpoznasz to po tym, że na dnie garnka tworzą się małe bąbelki. Włóż uwędzone kiełbaski i parz je przez ok. 20 minut w temperaturze 72-75°C.