Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na wspaniałą kiełbasę Moja kiełbasa nosi nazwę „kiełbasa leśna” bo jest wędzona na mieszance drewna dębowego i brzozy. Mieszanka przypraw i ziół nadaje tej kiełbasie wyjątkowy smak, a zapach przypomina delikatnie zapach lasu.
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 231
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17412
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 365
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 6455
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 231
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17412
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 365
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 6455
Składniki
Karkówkę zmiel na oczku 8 mm.
1 kg chudego mięsa z szynki pokrój w kostkę ok. 1 cm.
1 kg chudego mięsa z szynki zmiel na oczkach 8 mm.
Boczek razem z czosnkiem zmiel na oczkach 8 mm.
Do mięsa dodaj przyprawy i lodowatą wodę. Farsz mieszaj dokładnie ok. 10-15 minut, aż uzyskasz kleistą masę.
Jelita o kalibrze 28-30 mm nadziewaj w jednym kawałku, dopiero potem skręcaj kawałki po mniej więcej 15-20 cm. Z każdym kawałkiem zmieniaj kierunek skręcania. Opcjonalnie możesz jak ja zrobić pętka, a końcówki związać sznurkiem wędliniarskim.
Kiełbasę zawieś w komorze wędzarniczej i osuszaj w temperaturze ok. 30°C przez 60-90 minut.
Następnie podnieś temperaturę do 55-60°C i wędź kiełbasę przez 3-5 godzin.
Na koniec kiełbasę musisz zaparzyć. Przygotuj sobie garnek z wodą. Wodę doprowadź do temperatury ok. 90°C. Rozpoznasz to po tym, że na dnie garnka tworzą się małe bąbelki. Włóż uwędzone kiełbaski i parz je przez ok. 20 minut w temperaturze 72-75°C.