Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa z czosnkiem, parzona, nie wędzona.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44640
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182062
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 229
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44640
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182062
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 229
Składniki
Chude mięso z szynki kroimy w kostkę 4 x 4 cm, mięso z golonki w mniejszą kostkę. Mięsa mieszamy z peklosolą i wyrabiamy w osobnych miskach. peklujemy 48 godzin w osobnych pojemnikach. Po okresie peklowania mięso z szynki tylko lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa a mięso z golonki przepuszczamy przez sito 3 mm trzy razy. Do drobno zmielonej masy mięsnej dodajemy odmierzone przyprawy : pieprz biały, gałka muszkatołowa, kolendra, cukier pomieszane z zimną wodą, chwilę wyrabiamy do osiągnięcia lekkiej papki. Wymieszane mięso z golonki wraz z przyprawami stopniowo dodajemy do mięsa z szynki. Całość dokładnie wyrabiamy około 30 minut, do odpowiedniej kleistości farszu. Gotowym farszem nabijamy osłonki białkowe w równe batony. Nabite batony ścisło zawiązujemy. Tak przygotowane batony szynkowej parzymy w wodzie o temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza do temperatury 68 stopni Celsjusza wewnątrz batonu, mnie zajęło to 100 minut. Po parzeniu studzimy powieszoną na kiju. Smacznego !!!