Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa, pikantna z galaretką, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam.
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 7837
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 180
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 7837
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 180
Składniki
Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, chude mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy suche przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut.
Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem.
Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 100 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!