Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa w słoiku po zbójnicku. Pięknie pachnie, długo zachowuje swoją świeżość i smak, a to dzięki tyndalizacji, którą należy wykonać trzy dni pod rząd. Sam proces przygotowania kiełbasy po zbójnicku nie jest trudny, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1889
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3844
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3604
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 419
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1889
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3844
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3604
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 419
Składniki
Łopatkę wieprzową razem z boczkiem pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach.
Główkę czosnku obierz z łupin. Ząbki przepuść przez praskę lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i dodaj do zmielonej łopatki z boczkiem.
Mięso na konserwę dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim i estragonem. Wlej wodę i dodaj żelatynę w proszku. Masę wyrabiaj dłońmi przez około 3-4 minuty. Następnie miskę z mięsem przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny do lodówki (lub na całą noc).
Przygotuj słoiki o pojemności około 300 ml. Mięso nakładaj do do 4/5 wysokości. Masę ubij od góry dłonią, żeby pozbyć się powietrza. Górę słoików przetrzyj. Zakręć szczelnie nakrętki.
Kiełbasę w słoikach po zbójnicku przełóż na blachę i zalej wodą. Następnie blachę ze słoikami wstaw do zimnego piekarnika. Piekarnik nastaw na 100 stopni. Kiełbasę trzymaj w tej temperaturze przez około 2,5 godziny.
Na drugi dzień powtórz proces tyndalizacji. Piekarnik ustaw na 100 stopni. Mięso pasteryzuj przez około godzinę.
Trzeciego dnia ponownie powtórz proces tyndalizacji. Piekarnik ustaw na 100 stopni. Mięso pasteryzuj przez około godzinę. Pozostaw do ostygnięcia. Gotowe konserwy przechowuj w spiżarni. Zachowają one świeżość i smak przez wiele miesięcy.