Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy domowych wędlin z pewnością zachwycą się recepturą na kiełbasę wędzoną z piersi i pałek gęsich. Drobiowy rarytas to przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej - XIX-wiecznej autorki licznych książek kucharskich. Tak przygotowana wędlina jest pełna smaku. Kiełbasę jada się na surowo i wychodzi jej „więcej niż łokieć". Przepis npochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 521
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 248
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2162
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 958
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 521
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 248
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2162
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 958
Składniki
Piersi i obrane ze skóry pałki gęsie oczyść z żyłek i pokrój na kawałki. Dołóż do nich trochę posiekanego tłuszczu spod gęsiej skóry.
Do mięs dodaj sól, saletrę, czosnek, pieprz i ziele angielskie. Wszystko utłucz i zmiel dokładnie, do połączenia w jednolitą masę.
Nadziej zwykłą kiełbaśnicę (jelito). Wędź przez 24 godziny.