Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy domowych wędlin z pewnością zachwycą się recepturą na kiełbasę wędzoną z piersi i pałek gęsich. Drobiowy rarytas to przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej - XIX-wiecznej autorki licznych książek kucharskich. Tak przygotowana wędlina jest pełna smaku. Kiełbasę jada się na surowo i wychodzi jej „więcej niż łokieć". Przepis npochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 564
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8683
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3010
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 960
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 564
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8683
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3010
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 960
Składniki
Piersi i obrane ze skóry pałki gęsie oczyść z żyłek i pokrój na kawałki. Dołóż do nich trochę posiekanego tłuszczu spod gęsiej skóry.
Do mięs dodaj sól, saletrę, czosnek, pieprz i ziele angielskie. Wszystko utłucz i zmiel dokładnie, do połączenia w jednolitą masę.
Nadziej zwykłą kiełbaśnicę (jelito). Wędź przez 24 godziny.