Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka ziemniaczana, bulbianaja, jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.
Ziemniaki obieramy, myjemy, połowę ziemniaków trzemy na większe wiórka a drugą połowę na drobne wiórki.
Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.
Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.
Ostudzony smażony boczek z cebulą dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelito na luźno. Napełnione jelito dzielimy na 4 równe, luźne kiełbasy. Kiszki przy obróbce cieplnej będą pęcznieć, trzeba delikatnie po nakłuwać igłą. Uformowane kiszki parzymy 30 minut w 85 stopniach Celsjusza. Sparzone kiszki studzimy 10 minut w zimnej wodzie.
Ostudzone kiszki możemy zamrozić lub piec w piekarniku.
Pieczemy lub smażymy na patelni, na rumiany kolor.
Upieczone podajemy z marynowanymi papryczkami czereśniowymi, lub zsiadłym mlekiem, albo kefirem.
Smacznego!!!
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni...
Odsłon: 18878
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3422
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 3125
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, dlatego przygotuj ten ma...
Odsłon: 172
Podkręcona zupa ziemniaczana z serem i z pesto! Gęsta aromatyczna i sycąca.
Odsłon: 89
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni...
Odsłon: 18878
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3422
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 3125
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, dlatego przygotuj ten ma...
Odsłon: 172
Podkręcona zupa ziemniaczana z serem i z pesto! Gęsta aromatyczna i sycąca.
Odsłon: 89
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, połowę ziemniaków trzemy na większe wiórka a drugą połowę na drobne wiórki.
Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.
Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.
Ostudzony smażony boczek z cebulą dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelito na luźno. Napełnione jelito dzielimy na 4 równe, luźne kiełbasy. Kiszki przy obróbce cieplnej będą pęcznieć, trzeba delikatnie po nakłuwać igłą. Uformowane kiszki parzymy 30 minut w 85 stopniach Celsjusza. Sparzone kiszki studzimy 10 minut w zimnej wodzie.
Ostudzone kiszki możemy zamrozić lub piec w piekarniku.
Pieczemy lub smażymy na patelni, na rumiany kolor.
Upieczone podajemy z marynowanymi papryczkami czereśniowymi, lub zsiadłym mlekiem, albo kefirem. Smacznego!!!
Przepisy Wędliny
Wędliny
Karkówka na kanapki
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Karkówka na kanapki
Karkówka na kanapki to domowe mięso, które przygotujesz z pomocą piekarnika....
Odsłon: 1393
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 3016