Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka ziemniaczana, bulbianaja, jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1710
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 48
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 97
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1710
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 48
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 97
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, połowę ziemniaków trzemy na większe wiórka a drugą połowę na drobne wiórki.
Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.
Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.
Ostudzony smażony boczek z cebulą dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelito na luźno. Napełnione jelito dzielimy na 4 równe, luźne kiełbasy. Kiszki przy obróbce cieplnej będą pęcznieć, trzeba delikatnie po nakłuwać igłą. Uformowane kiszki parzymy 30 minut w 85 stopniach Celsjusza. Sparzone kiszki studzimy 10 minut w zimnej wodzie.
Ostudzone kiszki możemy zamrozić lub piec w piekarniku.
Pieczemy lub smażymy na patelni, na rumiany kolor.
Upieczone podajemy z marynowanymi papryczkami czereśniowymi, lub zsiadłym mlekiem, albo kefirem. Smacznego!!!