Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie jest smaczniejsza nawet od kiełbasy z grilla!
Starłam ziemniaki na tarce do ziemniaków. To było tylko kilo więc ręcznie. Na patelni przesmażyłam drobno pokrojony boczek, nie puścił tłuszczu więc dodałam łychę smalcu. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Przesmażyłam do zrumienienia.
Schłodzone dodałam do masy ziemniaczanej.
Do ziemniaków dodałam jeszcze mąkę, jajo i przyprawy i sól w zależności od objętości- 1 łyżka na każdy litr masy.
Namoczyłam jelito, a potem je przepłukałam wewnątrz wodą.
To była mała ilość więc użyłam grubego lejka do nakładania. Końcówkę posmarowałam smalcem i naciągnęłam jelito. Końcówkę zawiązałam.
Jelita wypełniałam do "połowy".
Teraz powinno się kiszkę przed upieczeniem nakłuć wykałaczką.
Najbardziej lubię obgotowaną kiszkę, więc ją włożyłam do rondla z osoloną wodą i też nakłułam jak zaczęła się obkurczać.
Gotowałam ją 30 minut.
Wyszło 8 sztuk.
W takiej formie dobrze się też przechowuje.
Schłodzoną kiszkę dałam na grill.
Smacznego :)
Odwieczny problem - co podać do grilla?;) Zazwyczaj spotykam się z sałatką z...
Odsłon: 96271
Przecudowna sałatka na bazie ziemniaków z dodatkiem czerwonej cebuli, słodkic...
Odsłon: 19514
Klasyk, który musi się pojawić podczas grillowania. Soczyste szaszłyki z mięs...
Odsłon: 1713
Szybki ,pyszny i lekki letni obiadek idealny na letnie upały lub dla zapracow...
Odsłon: 298
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 630
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 974
Pasta z kiszonych papryczkek chili, pozbawionych gniazd nasiennych, jest dosy...
Odsłon: 67
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 723
Szybki ,pyszny i lekki letni obiadek idealny na letnie upały lub dla zapracow...
Odsłon: 298
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 630
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 974
Pasta z kiszonych papryczkek chili, pozbawionych gniazd nasiennych, jest dosy...
Odsłon: 67
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 723
Składniki
Starłam ziemniaki na tarce do ziemniaków. To było tylko kilo więc ręcznie. Na patelni przesmażyłam drobno pokrojony boczek, nie puścił tłuszczu więc dodałam łychę smalcu. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Przesmażyłam do zrumienienia. Schłodzone dodałam do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodałam jeszcze mąkę, jajo i przyprawy i sól w zależności od objętości- 1 łyżka na każdy litr masy.
Namoczyłam jelito, a potem je przepłukałam wewnątrz wodą.
To była mała ilość więc użyłam grubego lejka do nakładania. Końcówkę posmarowałam smalcem i naciągnęłam jelito. Końcówkę zawiązałam.
Jelita wypełniałam do "połowy". Teraz powinno się kiszkę przed upieczeniem nakłuć wykałaczką. Najbardziej lubię obgotowaną kiszkę, więc ją włożyłam do rondla z osoloną wodą i też nakłułam jak zaczęła się obkurczać. Gotowałam ją 30 minut. Wyszło 8 sztuk.
W takiej formie dobrze się też przechowuje. Schłodzoną kiszkę dałam na grill.
Smacznego :)
Przepisy Wędliny
Wędliny
Domowa wędlina z butelki
Wędliny
Karkówka na kanapki
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Domowa wędlina z butelki
Domowa wędlina z butelki to szybki i prosty do wykonania dodatek do kanapek....
Odsłon: 8171
Karkówka na kanapki
Karkówka na kanapki to domowe mięso, które przygotujesz z pomocą piekarnika....
Odsłon: 1735