Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie jest smaczniejsza nawet od kiełbasy z grilla!
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 118
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 118
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Starłam ziemniaki na tarce do ziemniaków. To było tylko kilo więc ręcznie. Na patelni przesmażyłam drobno pokrojony boczek, nie puścił tłuszczu więc dodałam łychę smalcu. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Przesmażyłam do zrumienienia. Schłodzone dodałam do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodałam jeszcze mąkę, jajo i przyprawy i sól w zależności od objętości- 1 łyżka na każdy litr masy.
Namoczyłam jelito, a potem je przepłukałam wewnątrz wodą.
To była mała ilość więc użyłam grubego lejka do nakładania. Końcówkę posmarowałam smalcem i naciągnęłam jelito. Końcówkę zawiązałam.
Jelita wypełniałam do "połowy". Teraz powinno się kiszkę przed upieczeniem nakłuć wykałaczką. Najbardziej lubię obgotowaną kiszkę, więc ją włożyłam do rondla z osoloną wodą i też nakłułam jak zaczęła się obkurczać. Gotowałam ją 30 minut. Wyszło 8 sztuk.
W takiej formie dobrze się też przechowuje. Schłodzoną kiszkę dałam na grill.
Smacznego :)