Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie jest smaczniejsza nawet od kiełbasy z grilla!
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 445
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 445
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Składniki
Starłam ziemniaki na tarce do ziemniaków. To było tylko kilo więc ręcznie. Na patelni przesmażyłam drobno pokrojony boczek, nie puścił tłuszczu więc dodałam łychę smalcu. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Przesmażyłam do zrumienienia. Schłodzone dodałam do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodałam jeszcze mąkę, jajo i przyprawy i sól w zależności od objętości- 1 łyżka na każdy litr masy.
Namoczyłam jelito, a potem je przepłukałam wewnątrz wodą.
To była mała ilość więc użyłam grubego lejka do nakładania. Końcówkę posmarowałam smalcem i naciągnęłam jelito. Końcówkę zawiązałam.
Jelita wypełniałam do "połowy". Teraz powinno się kiszkę przed upieczeniem nakłuć wykałaczką. Najbardziej lubię obgotowaną kiszkę, więc ją włożyłam do rondla z osoloną wodą i też nakłułam jak zaczęła się obkurczać. Gotowałam ją 30 minut. Wyszło 8 sztuk.
W takiej formie dobrze się też przechowuje. Schłodzoną kiszkę dałam na grill.
Smacznego :)