Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedzielny obiad w wersji trochę odchudzonej. Kluski leniwe z mieszanki mąki żytniej pełnoziarnistej i poznańskiej, wzbogacone o kalafior. Dodatkowo podpatrzyłam patent na dodanie do leniwych ubitych białek - zwykle wykorzystywałam całe jaja od razu. Efekt zadowalający. Do tego wszystkiego peperonata - świeża i lekka, ale zacnie potraktowana pieprzem kajeńskim. Tak na rozgrzanie.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 118
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1251
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 200
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 49
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 118
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1251
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 200
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 49
Składniki
SZYNKA PARZONA - przepis w innym poście PEPERONATA 4 spore papryki, różnokolorowe 3 duże pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku pieprz czarny mielony pieprz kajeński sól majeranek zioła prowansalskie kumin szczypior krem balsamiczny /pół łyżki/ oliwa KLUSKI TWAROGOWO-KALAFIOROWE mały kalafior 250 g chudego twarogu 100 ml mąki poznańskiej 150 ml mąki żytniej pełnoziarnistej 2 jaja majeranek zioła prowansalskie pieprz sól
Kalafior gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgniatam widelcem na miazgę. Mąki przesiewam do misy z kalafiorem i dokładnie miszam. Twaróg przeciskam przez praskę do ziemniaków. Mieszam z przyprawami i żółtkami jaj. Łączę z mieszanką mączno-kalafiorową. Białka jaj ubijam na sztywno z odrobiną soli. Mieszam z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Jeśli trzeba, można dodać mąkę /moje ciasto było bardzo lepkie/. Na blat wysypuję mąkę. Biorę porcję ciasta i formuję długi wałek. Sprawnym ruchem kroję ostrym nożem kluski i gromadzę gdzieś z boku. W dużym garnku gotuję wodę. Solę. Wrzucam porcje klusek. Czekam do momentu, aż wypłyną i gotuję minutę, dwie. Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na durszlaku.
Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oliwie do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Papryki oczyszczam i kroję w paski. Dodaję na patelnię do cebuli. Podsmażam. Pomidory kroję w drobną kostkę. Dodaję do warzyw i duszę. Przyprawiam. Gotuję do znacznego odparowania pomidorowych płynów. Szynkę parzoną kroję w plastry. Podgrzewam na parze. Posypuję majerankiem. Nakładam porcję klusek kalafiorowym, na nie nakładam peperonatę. Obok układam mięso. Trochę pracochłonne. Ale jakże warto!