Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedzielny obiad w wersji trochę odchudzonej. Kluski leniwe z mieszanki mąki żytniej pełnoziarnistej i poznańskiej, wzbogacone o kalafior. Dodatkowo podpatrzyłam patent na dodanie do leniwych ubitych białek - zwykle wykorzystywałam całe jaja od razu. Efekt zadowalający. Do tego wszystkiego peperonata - świeża i lekka, ale zacnie potraktowana pieprzem kajeńskim. Tak na rozgrzanie.
SZYNKA PARZONA
- przepis w innym poście
PEPERONATA
4 spore papryki, różnokolorowe
3 duże pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
pieprz czarny mielony
pieprz kajeński
sól
majeranek
zioła prowansalskie
kumin
szczypior
krem balsamiczny /pół łyżki/
oliwa
KLUSKI TWAROGOWO-KALAFIOROWE
mały kalafior
250 g chudego twarogu
100 ml mąki poznańskiej
150 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
2 jaja
majeranek
zioła prowansalskie
pieprz
sól
Kalafior gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgniatam widelcem na miazgę.
Mąki przesiewam do misy z kalafiorem i dokładnie miszam.
Twaróg przeciskam przez praskę do ziemniaków. Mieszam z przyprawami i żółtkami jaj. Łączę z mieszanką mączno-kalafiorową.
Białka jaj ubijam na sztywno z odrobiną soli. Mieszam z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Jeśli trzeba, można dodać mąkę /moje ciasto było bardzo lepkie/.
Na blat wysypuję mąkę. Biorę porcję ciasta i formuję długi wałek. Sprawnym ruchem kroję ostrym nożem kluski i gromadzę gdzieś z boku.
W dużym garnku gotuję wodę. Solę. Wrzucam porcje klusek. Czekam do momentu, aż wypłyną i gotuję minutę, dwie. Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na durszlaku.
Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oliwie do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryki oczyszczam i kroję w paski. Dodaję na patelnię do cebuli. Podsmażam.
Pomidory kroję w drobną kostkę. Dodaję do warzyw i duszę. Przyprawiam.
Gotuję do znacznego odparowania pomidorowych płynów.
Szynkę parzoną kroję w plastry. Podgrzewam na parze. Posypuję majerankiem.
Nakładam porcję klusek kalafiorowym, na nie nakładam peperonatę. Obok układam mięso.
Trochę pracochłonne.
Ale jakże warto!
Bardzo lubię czas robienia świeżych kiszonek. Cukinia to bardzo wdzięczne wa...
Odsłon: 4207
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 73
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 51
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 75
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 83
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 73
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 51
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 75
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 83
Składniki
SZYNKA PARZONA - przepis w innym poście PEPERONATA 4 spore papryki, różnokolorowe 3 duże pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku pieprz czarny mielony pieprz kajeński sól majeranek zioła prowansalskie kumin szczypior krem balsamiczny /pół łyżki/ oliwa KLUSKI TWAROGOWO-KALAFIOROWE mały kalafior 250 g chudego twarogu 100 ml mąki poznańskiej 150 ml mąki żytniej pełnoziarnistej 2 jaja majeranek zioła prowansalskie pieprz sól
Kalafior gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgniatam widelcem na miazgę. Mąki przesiewam do misy z kalafiorem i dokładnie miszam. Twaróg przeciskam przez praskę do ziemniaków. Mieszam z przyprawami i żółtkami jaj. Łączę z mieszanką mączno-kalafiorową. Białka jaj ubijam na sztywno z odrobiną soli. Mieszam z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Jeśli trzeba, można dodać mąkę /moje ciasto było bardzo lepkie/. Na blat wysypuję mąkę. Biorę porcję ciasta i formuję długi wałek. Sprawnym ruchem kroję ostrym nożem kluski i gromadzę gdzieś z boku. W dużym garnku gotuję wodę. Solę. Wrzucam porcje klusek. Czekam do momentu, aż wypłyną i gotuję minutę, dwie. Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na durszlaku.
Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oliwie do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Papryki oczyszczam i kroję w paski. Dodaję na patelnię do cebuli. Podsmażam. Pomidory kroję w drobną kostkę. Dodaję do warzyw i duszę. Przyprawiam. Gotuję do znacznego odparowania pomidorowych płynów. Szynkę parzoną kroję w plastry. Podgrzewam na parze. Posypuję majerankiem. Nakładam porcję klusek kalafiorowym, na nie nakładam peperonatę. Obok układam mięso. Trochę pracochłonne. Ale jakże warto!
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2374
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2286