Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i szynki wieprzowej. U mnie 50 dag boczku i 1 kg szynki. Jako przyprawy dodałem specjalną przyprawę do kiełbasy drwala z niedźwiedzim czosnkiem. Konserwa jest naprawdę smaczna i warto ją zrobić i poczuć się jak prawdziwy drwal.
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki
- świeży boczek 500 g
- szynka wieprzowa 1 kg
- peklosól 18g/kg
- przyprawa do kiełbasy drwala 9g/kg
- lodowata woda 100 ml
- słoiczki 300 ml
Składniki
- świeży boczek 500 g
- szynka wieprzowa 1 kg
- peklosól 18g/kg
- przyprawa do kiełbasy drwala 9g/kg
- lodowata woda 100 ml
- słoiczki 300 ml

Potrzebne przybory kuchenne
maszynka do mielenia mięsa, nóż, słoiczki
Etapy przygotowania
Kroimy mięso w kostkę 2x2 cm, mieszamy z peklosolą, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Po tym czasie dodajemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy i mielimy mięsa na szarpaku lub sicie 13 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości farszu. Gotowym farszem napełniamy słoiczki, do każdego słoiczka wlewamy po 2-3 łyżki wody i zakręcamy pokrywki. Słoiczki 300 ml parzymy w 100 stopniach Celsjusza w pierwszy dzień 40 minut, w drugi dzień 30 minut w trzeci dzień 20 minut. Ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki.

Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4966

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 509
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3508
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 59

To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 56
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4966

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 509
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3508
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 59

To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 56



Składniki
- świeży boczek 500 g
- szynka wieprzowa 1 kg
- peklosól 18g/kg
- przyprawa do kiełbasy drwala 9g/kg
- lodowata woda 100 ml
- słoiczki 300 ml
Kroimy mięso w kostkę 2x2 cm, mieszamy z peklosolą, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz.
Po tym czasie dodajemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy i mielimy mięsa na szarpaku lub sicie 13 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości farszu. Gotowym farszem napełniamy słoiczki, do każdego słoiczka wlewamy po 2-3 łyżki wody i zakręcamy pokrywki. Słoiczki 300 ml parzymy w 100 stopniach Celsjusza w pierwszy dzień 40 minut, w drugi dzień 30 minut w trzeci dzień 20 minut. Ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki.
Smacznego !!!