Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna, aromatyczna, z czosnkiem, ziołami. łatwa do zrobienia. Na prawdę warto, zapraszam i bardzo polecam przepis. Pięknie się kroi, idealna na kanapki. Fajnie jest samemu zrobić wędlinę, ponieważ wiemy co jemy :)
siatka wędliniarska, rękaw do pieczenia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3696
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2014
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5397
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3696
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2014
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5397
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Składniki
Boczek przecinamy tak by uzyskać duży płat, nie docinamy do końca, rozbijamy tłuczkiem żeby był cieńszy i większy. Boczek powinien być mięsny, niezbyt tłusty
Liście laurowe i ziele angielskie mielimy w młynku lub rozbijamy np młotkiem na pył
dodajemy sól, pieprz, majeranek, paprykę, zioła prowansalskie i wszystko mieszamy.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i nacieramy nim mięso, potem posypujemy przyprawami (zostawiamy troszkę żeby posypać roladę po zwinięciu)
Zwijamy i wkładamy do siatki, zawiązujemy końce , posypujemy resztą przypraw. Wkładamy do miski, przykrywamy np folią aluminiową, odkładamy do lodówki na całą noc lub kilkanaście godzin.
Po tym czasie przekładamy boczek do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 1 godzinę, po tym czasie rozcinamy rękaw i podpiekamy jeszcze ok 10 min
Ostudzona roladę przechowujemy w lodówce, przed krojeniem ściągamy siatkę