Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna, aromatyczna, z czosnkiem, ziołami. łatwa do zrobienia. Na prawdę warto, zapraszam i bardzo polecam przepis. Pięknie się kroi, idealna na kanapki. Fajnie jest samemu zrobić wędlinę, ponieważ wiemy co jemy :)
siatka wędliniarska, rękaw do pieczenia
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4374
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1296
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 275
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4374
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1296
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 275
Składniki
Boczek przecinamy tak by uzyskać duży płat, nie docinamy do końca, rozbijamy tłuczkiem żeby był cieńszy i większy. Boczek powinien być mięsny, niezbyt tłusty
Liście laurowe i ziele angielskie mielimy w młynku lub rozbijamy np młotkiem na pył
dodajemy sól, pieprz, majeranek, paprykę, zioła prowansalskie i wszystko mieszamy.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i nacieramy nim mięso, potem posypujemy przyprawami (zostawiamy troszkę żeby posypać roladę po zwinięciu)
Zwijamy i wkładamy do siatki, zawiązujemy końce , posypujemy resztą przypraw. Wkładamy do miski, przykrywamy np folią aluminiową, odkładamy do lodówki na całą noc lub kilkanaście godzin.
Po tym czasie przekładamy boczek do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 1 godzinę, po tym czasie rozcinamy rękaw i podpiekamy jeszcze ok 10 min
Ostudzona roladę przechowujemy w lodówce, przed krojeniem ściągamy siatkę