Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj nowy przepis z wykorzystaniem świeżego bobu. Wspaniałe i bardzo smaczne połączenie schabu, pełnego wartości odżywczych bobu i sera pleśniowego złocisty Lazur. Mięso w takim wydaniu z czystym sumieniem polecam na niedzielny obiad.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 121
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31286
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 414
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 121
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31286
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 414
Składniki
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (1/2 łyżeczki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu aż będzie al dente. Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki. Schab myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Przy pomocy ostrego noża nacinamy schab, mniej więcej w połowie jego wysokości, tworząc kieszeń na całej długości mięsa, jednak nie przecinając do samego końca. W ten sposób powstanie nam tak zwana kieszeń. Następnie mięso nacieramy solą, pieprzem, kurkumą i obsmażamy na łyżce rozgrzanego smalcu. Zrumieniony schab zdejmujemy z patelni, studzimy, po czym kieszeń w schabie wypełniamy bobem. Jeżeli cały bób nam się nie zmieści w kieszonce, możemy go wykorzystać do dekoracji lub dodać do sosu serowego.
Tak przygotowane mięso zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pozostały smalec i tłuszcz ze smażenia mięsa. Szczelnie zawinięte mięso pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 75 minut. Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos serowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki. Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę i śmietankę, nie przestając mieszać sosu. Pod koniec dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje a ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczone mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.