Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste mięso z łososia otoczone blanszowanym porem oraz kruchym ciastem serowym. Całość po upieczeniu posypana czerwonym kawiorem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5687
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1149
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12287
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1571
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5687
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1149
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12287
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1571
Składniki
Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym. Pora dzielimy na "oddzielne liście" i blanszujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Pora osuszamy na ręcznikach kuchennych. Liście układamy tak by lekko na siebie nachodziły i pozostawiamy do ostygnięcia. Na przestudzone liście kładziemy rybę i owijamy ją w liście. Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto. Z ciasta wykrawamy 2 ryby. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy rybę. Brzeg smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Przykładamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi dociskamy widelcem. Brzuch ryby regularnie nacinamy nożyczkami, by powstały łuski. Z resztek ciasta lepimy oczy i pyszczek ryby. Przyklejamy je rozmąconym jajkiem. Całą rybę smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C około 40 minut. Tak przygotowana ryba smakuje zarówno podana na gorąco jak i na zimno. Rybę proponuję podawać posypaną czerwonym kawiorem i natką pietruszki oraz koperkiem.