Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sposób na przygotowanie pysznej mielonki takiej jak ta z puszki ;)
Miska, maszynka do mielenia, nóż, waga kuchenna
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1604
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232016
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5089
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1604
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232016
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5089
Składniki
Mięso kroimy w kostkę ok 4 x4 cm tak, aby dało się je z mielić w maszynce.
Pokrojone mięso zasypujemy peklosolą w ilości 17 gram na kilogram i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24-48h.
Po wyjęciu z lodówki mięso mielimy na sitku fi 5 i dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko wyrabiamy i wkładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i poddajemy pasteryzacji. Ja zrobiłem to w piekarniku. Wkładamy słoiki do piekarnika i tandyzujemy w 120 st. ( tak samo jak pasztet w słoiku ) 1 dzień ok 50 min od momentu nagrzania się piekarnika, 2 dzień ok. 40 min, 3 dzień ok 25 min. Czasy zależą od pojemności słoików – im większy tym czas pasteryzacji dłuższy.
Po zakończeniu procesu pasteryzacji i wystudzeniu mamy gotową mielonkę w słoiku. Smacznego :)