Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sposób na przygotowanie pysznej mielonki takiej jak ta z puszki ;)
Miska, maszynka do mielenia, nóż, waga kuchenna
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5494
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 988
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1419
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5494
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 988
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1419
Składniki
Mięso kroimy w kostkę ok 4 x4 cm tak, aby dało się je z mielić w maszynce.
Pokrojone mięso zasypujemy peklosolą w ilości 17 gram na kilogram i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24-48h.
Po wyjęciu z lodówki mięso mielimy na sitku fi 5 i dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko wyrabiamy i wkładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i poddajemy pasteryzacji. Ja zrobiłem to w piekarniku. Wkładamy słoiki do piekarnika i tandyzujemy w 120 st. ( tak samo jak pasztet w słoiku ) 1 dzień ok 50 min od momentu nagrzania się piekarnika, 2 dzień ok. 40 min, 3 dzień ok 25 min. Czasy zależą od pojemności słoików – im większy tym czas pasteryzacji dłuższy.
Po zakończeniu procesu pasteryzacji i wystudzeniu mamy gotową mielonkę w słoiku. Smacznego :)