Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie ma możliwości wędzenia, bardzo dobra alternatywa na smakowitą wędlinkę domową.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2554
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2554
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Sól/peklosól - 15 g - 70% / 30% Pieprz czarny naturalny - 1,5 g Pieprz ziołowy - 2 g Czosnek - 2 g 5 łyżeczek pieprzu zielonego, marynowanego 150 ml wody
Mięso z szynki, chude, mielimy na sitku 8 mm. Mięso z piersi drobiowej kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Odbieramy 300 g do blendera i blendujemy z zimną wodą jak na parówki. Na budyń mięsny.
Następnie wszystko mieszamy wraz z przyprawami, pakujemy do szynkowara i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Parzymy w temperaturze 82°C - 85°C do temperatury w środku wyrobu 72°C - 74°C.
Schładzamy w zimnej wodzie, otwieramy szynkowar i odstawiamy do wystygnięcia w lodówce do następnego dnia.