Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie ma możliwości wędzenia, bardzo dobra alternatywa na smakowitą wędlinkę domową.
Przyprawy na 1 kg farszu:
Sól/peklosól - 15 g - 70% / 30%
Pieprz czarny naturalny - 1,5 g
Pieprz ziołowy - 2 g
Czosnek - 2 g
5 łyżeczek pieprzu zielonego, marynowanego
150 ml wody
Mięso z szynki, chude, mielimy na sitku 8 mm.
Mięso z piersi drobiowej kroimy w kostkę 3 x 3 cm.
Odbieramy 300 g do blendera i blendujemy z zimną wodą jak na parówki. Na budyń mięsny.
Następnie wszystko mieszamy wraz z przyprawami, pakujemy do szynkowara i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Parzymy w temperaturze 82°C - 85°C do temperatury w środku wyrobu 72°C - 74°C.
Schładzamy w zimnej wodzie, otwieramy szynkowar i odstawiamy do wystygnięcia w lodówce do następnego dnia.
Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.
Odsłon: 4492
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 87
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 125
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 143
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 87
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 125
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 143
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Sól/peklosól - 15 g - 70% / 30% Pieprz czarny naturalny - 1,5 g Pieprz ziołowy - 2 g Czosnek - 2 g 5 łyżeczek pieprzu zielonego, marynowanego 150 ml wody
Mięso z szynki, chude, mielimy na sitku 8 mm. Mięso z piersi drobiowej kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Odbieramy 300 g do blendera i blendujemy z zimną wodą jak na parówki. Na budyń mięsny.
Następnie wszystko mieszamy wraz z przyprawami, pakujemy do szynkowara i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Parzymy w temperaturze 82°C - 85°C do temperatury w środku wyrobu 72°C - 74°C.
Schładzamy w zimnej wodzie, otwieramy szynkowar i odstawiamy do wystygnięcia w lodówce do następnego dnia.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1709
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2380