Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis Ewy Wachowicz z 397 odcinka programu Ewa gotuje.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2020
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17916
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1950
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2020
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17916
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1950
Składniki
Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce, używając sitka o średnich oczkach. Przyprawić solą, czosnkiem, majerankiem i kminkiem. Wsypać żelatynę. Wlać wodę i porządnie wyrobić.
Szynkowar natłuścić. Do środka porcjami nałożyć mięso, dobrze przy tym ubijając (najlepiej zrobić to tłuczkiem). Naczynie zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Schłodzoną mielonkę parzyć przez 2 godziny. Na dnie garnka z wodą warto umieścić ściereczkę. Woda powinna sięgać powyżej mięsa, a temperatura wynosić ok. 90 st. C.
Gotową mielonkę wystudzić i wstawić do chłodu na kilka godzin. Po tym czasie pojemnik ogrzać a mięso wyjąć. Pokroić w plastry. Podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym.