Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy zapewne lubi pasztety i to z różnych gatunków mięs i z różnymi dodatkami. Mój dzisiejszy pasztet jest z mięsa wieprzowego z dodatkiem wątróbki drobiowej. Jest pyszny i smakuje wyśmienicie.
garnek , nóż, maszynka do mielenia, miska, foremki keksówki ,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Mięso wieprzowe dokładnie wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć wytworzone szumowiny, dodać obrane marchewki i kawałek selera. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu wystudzić, w między czasie wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie podsmażyć na oleju razem z obraną pokrojoną cebulą. Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem i podsmażoną wątróbką. Na sam koniec do masy zmielić namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę. Do całości dodać jajka , doprawić do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać. ( gdyby masa była zbyt gęsta dolać bulionu z gotowania mięsa). Masę przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą kek sówek. Piec około 50 - 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wystudzić a następnie wyjąć i podawać z pajdą świeżego pieczywa w towarzystwie ogórka kiszonego smakuje wyśmienicie. Smacznego.
Pasztet po upieczeniu i wystudzeniu.
Pasztet gotowy do podania.