Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedźwiedź chłopski to tradycyjny pasztet z króliczego mięsa z dodatkiem tartych ziemniaków. Potrawa wywodzi się z kuchni podkarpackiej, gdzie przygotowywano ją zawsze 7 grudnia. Jej zjedzenie miało odgonić niedźwiedzie od pasiek pszczelich. Pasztet jest niezwykle miękki, delikatny i wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Charakteryzuje się wyczuwalnym smakiem jałowca i łagodną słodyczą ziemniaków oraz cebuli.
wymiary formy: 35x12 cm
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1153
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 121
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10620
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1153
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 121
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10620
Składniki
Mięso i podroby zmiel na jednolitą masę.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach i połącz je z mięsem.
Mleko zagotuj w garnku i przelej nim mieszankę ziemniaczano-mięsną. Zostaw na kilka minut, by płyn odciekł, a samą masę dobrze odsącz i przenieś do miski.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju do ładnego zrumienienia.
Do masy mięsnej dodaj jajka, cebulę i przyprawy. Całość wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 35x12 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Masę włóż do niej, dobrze wypełniając wszelkie szczeliny i dociskając mięso do dna i brzegów.
Niedźwiedzia chłopskiego wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Wyjmij i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Pasztet podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów lub konfitur.