Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, delikatny. Prosty w wykonaniu. Trochę pracochłonny, ale warto.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 429
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 362
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 429
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 362
Składniki
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i dorowadzić do wrzenia, dodać sól, ćwiartki i golonkę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 1,5 godziny). Wątróbkę ugotować w drugim garnku. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć i wystudzić. Odebrać kości. Nadebrać trochę wywaru do miski i namoczyć w nim bułki. Mięso, wątróbkę, marchewkę, pietruszkę i bułki przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać przyprawę do pasztetu, sól i pieprz - wymieszać. Ubić białka na sztywno, dodawać do 1 żółtku i ubijać dalej. Ubite wlać do masy mięsnej i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać i posmarować pędzelkiem maczanym w wywarze. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny (do zapieczenia, na złoty kolor). Wystudzić i gotowe.