Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i zdrowy pasztet drobiowy bez pieczenia. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pomimo że jest jedynie z mięsem drobiowym to wcale nie ma charakterystycznego posmaku drobiowego mięsa. Polecam wypróbować przepis.
Polecam.
Odsłon: 388
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1753
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 587
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1947
Polecam.
Odsłon: 388
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1753
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 587
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1947
Składniki
Najpierw przygotuję mięso: Do garnka przekładam umyte mięso, dodaję oczyszczone warzywa (marchwi nie kroję), ziele angielskie, listki laurowe, doprawiam solą i pieprzem. Zalewam wodą tak aby mięso i warzywa były przykryte i gotuję do miękkości mięsa. Ja gotowałam około 45 minut. Następnie wyjmuję mięso, marchew i odstawiam do wystudzenia. Wywaru nie wylewam tylko odlewam szklankę wywaru który dodam do pasztetu, a na pozostałym ugotuję zupę.
Przygotowanie pasztetu: Składniki na pasztet możemy rozdrobnić blenderem lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Z ugotowanych i wystudzonych ćwiartek kurczaka zdejmuję skórę (wyrzucam) i obieram z mięsa. W maszynce do mielenia mięsa mielę razem mięso z kurczaka, jajka, marchewkę.
Teraz przygotuję żelatynę: Do rondelka przelewam wywar i podgrzewam tak aby był mocno gorący, zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę dodaję do pozostałych składników, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Tak przygotowany pasztet przekładam do foremek i delikatnie ugniatam. Foremki możemy wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą, dzięki czemu będzie łatwiej wyjąć pasztet. Foremki z pasztetem wstawiam do lodówki na około 2-3 godziny, aby pasztet stężał. Pasztet drobiowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa