Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet, którego główne składniki to mięso mielone wieprzowe, cukinia i papryka. Pyszny i soczysty:) Doskonały na kanapki:)
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 341
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 532
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 739
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 341
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 532
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 739
Składniki
Cukinie /wybieramy młode a jeśli mamy przerośnięte to obieramy je ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne/ ścieramy na tarce o dużych oczkach - startego miąższu potrzebujemy 2-2,5 szklanki. Cukinię odstawiamy na ok. 30-40 min a następnie mocno odciskamy z soku. Do cukinii dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, drobno pokrojoną czerwoną paprykę, starte na tarce o małych oczkach cebulę i czosnek, wbijamy jajka, dodajemy olej i doprawiamy do smaku przyprawami. Całość dokładnie wyrabiamy do czasu aż masa stanie się kleista /jak mięso mielone na pulpety/. Małą keksówkę /u mnie 13 x 23/ natłuszczamy olejem i oprószamy bułką tartą, dzięki czemu pasztet po upieczeniu łatwiej wyjdzie z formy. Masę pasztetową przekładamy do formy, wierzch oprószamy bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 75 min. Wyjmujemy z piekarnika i przed wyjęciem z formy odstawiamy do przestygnięcia.