Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-02-2020
Aromatyczny pasztet idealny na kanapki. Świetnie się rozsmarowuje dzięki zawartości podgardla. Jest trochę czasochłonny, ale o niebo lepszy od tych sklepowych (wystarczy porównać składniki). W dodatku mam pewność, co jest w środku i co podaję moim najbliższym. Zapraszam!
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 345
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 536
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 345
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 536
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
Składniki
Mięso i podgardle myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy podroby (bez wątróbki), zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się burzymy, wszystko wylewamy, mięso płuczemy i zalewamy czystą wodą tylko tyle, by zakryła nasze składniki. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler, grzyby, ziele, liście laurowe i ziarna pieprzu. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz gotowej mieszanki) i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie na odrobinie oliwy dusimy cebulę pokrojoną w piórka. Wszystkie ugotowane składniki wyciągamy z garnka a do gorącego wywaru wrzucamy wątróbkę. UWAGA: od razu wyłączamy gaz, no wątróbka ma się tylko sparzyć. Jest to gwarancja, że w naszym pasztecie nie będzie charakterystycznych grudek (znacie je z tych wersji sklepowych!?) Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i cebulę dwukrotnie mielimy na drobnym sitku. Dodajemy do masy tyle wywaru, by konsystencja pasztetu była podobna do greckiego jogurtu. Próbujemy naszą masę. Doprawiamy, o ile jest to konieczne. Dodajemy rozkłócone jajka i bułkę namoczoną w mleku lub odrobinę tartej. Wszystko dokładnie blendujemy by masa idealnie się połączyła. Dodajemy szczodrą ilość majeranku i dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasz pasztet. Pieczemy ok 50-60 min tak, by wierzch pięknie się zarumienił. Pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia. Smacznego!