Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wątróbką, która dodaje pasztetowi charakteru :) przepis na 2-3 słoiczki.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22630
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 107
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 312
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22630
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 107
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 312
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Składniki
Łopatkę trzeba zmielić (lub kupić mieloną, ja tak zrobiłam), zalać wodą (pewnie ok. 0,5 litra użyłam) i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim ok. 0,5 godziny. Odcedzić i wsypać do miski. Wątróbkę wrzucić do osobnego garnka, zalać wodą tak, żeby były przykryte i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odcedzić i dorzucić do łopatki. Cebulkę posiekać i ze zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem zeszklić na maśle. Dodać całość do mięsa i wątróbki. Dodać przyprawy, wodę z mięsa i zblendować na gładko. Będzie dość rzadkie, ale potem zgęstnieje, tak ma być. Włożyć do czystych słoików i zapasteryzować (do dużego garnka na dno dajemy ściereczkę lub warstwę gazety, wstawiamy słoiczki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, gotujemy na malutkim ogniu 20-30 minut od zawrzenia wody). Słoiki zostawiamy w wodzie do ostygnięcia lub wykładamy na ściereczkę rozłożoną na blacie. Kiedy będą zimne, wkładamy je do lodówki i przechowujemy. Można je w ten sposób przechowywać do miesiąca, ale znikają szybciej :)