Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa odmiana. Pasztet nie zawsze musi być mięsny. Szpinak na świątecznym stole w całkiem nowej odsłonie. Zaspokoi gusta nie tylko wegetarian.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3912
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19857
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2990
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4159
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3912
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19857
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2990
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4159
Składniki
Cebule obrać, drobno pokroić. Tartą bułkę namoczyć w letnim mleku. Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Masło rozgrzać w płaskim garnku, dusić na nim cebulę i szpinak (do miękkości). Dodać odciśniętą bułkę, jajka oraz posiekane zioła. Przyprawić na pikantnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Do masy szpinakowej przełożyć czosnek, dokładnie wymieszać, wystudzić. Wsypać starty żółty ser. Wszystkie składniki ponownie wymieszać, posolić.
Formę posmarować grubą warstwą masła. Przełożyć do niej masę szpinakową, wierzch wyrównać. Pasztet przykryć posmarowaną tłuszczem folią aluminiową. Głęboką blachę wypełnić gorącą wodą, umieścić w niej formę z pasztetem. Wsunąć do rozgrzanego piekarnika, piec około 1 i 1/2 godziny w temp. 170°C.
Pasztet wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia. Następnie wstawić na całą noc do lodówki (w formie). Ostrożnie zdjąć formę. Pasztet pokroić na kawałki, ewentualnie posypać świeżo startym parmezanem, podawać.