Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet wyśmienicie pasujący do kanapek na śniadanie . Idealnie pasuje na każde Święta .
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2894
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2894
Składniki
Mięso kroimy na mniejsze kawałki zalewamy zimna woda ( tyle by mięso było przykryte ) dokładamy do całości obraną marchewkę , obraną cebule , nie obrany czosnek , ziele angielskie , liść laurowy , pieprz czarny i peklo sól . Całość zagotowujemy następnie zmniejszamy gaz na minimum i parzymy mieso około 2 do 3 godziny . Tak by mięso nie wrzało ino delikatnej się gotowało jak rosół . Po upływie tego czasu wyciągamy mięso i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia . W między czasie moczymy bułkę w rosole oraz podsmażamy boczek do wytopienia się tłuszczu . Po upływie tego czasu mięso wraz z marchewką , boczkiem i namoczoną bułka ( bez cebuli i czosnku ) mielimy 3 krotnie na sitku o rozmiarze 2,7 ( najdrobniejsze )
Gdy mięso mamy przemielone dodajemy do niego jajka przyprawy ( typu pieprz , obie papryki , majeranek , sól ) i dokładnie wyrabiamy na jednolitą i gładka masę ( jeżeli mamy pasztet suchy możemy dolać trochę rosołu )
Wyrobione mięso przekładamy do formy ( tu możemy ubrać trochę mięsa i dodać ulubione dodatki , u mnie pieczarki ) . Delikatnie dociskamy lekko wilgotną ręką , by odpowietrzyć ( możemy kilka razy upuścić foremkę na blat ) następnie delikatnie nacinamy pasztet na wzór kratki .
Gotowy , uformowany pasztet przekładamy do piekarnika w którym mamy na dnie naczynie z wodą i pieczemy około godziny w 150 °C następnie około 40 minut w 200°C do ładnego zrumienienia wierzchniej części pasztetu .
Upieczony pasztet od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiany do całkowitego wystygnięcia następnie przykrywamy szczelnie i pozostawiamy około 2 dni w chłodne miejsce do przegryzienia się wszystkich smaków .