Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszny pasztet z żurawiną, pasztet smakuje wyśmienicie jak na chlebku tak i na świeżej bułeczce. Pasztet uwielbiany przez moją rodzinkę.
garnek, maszynka do mielenia mięsa, miska, łyżka, sitko, nóż, foremki aluminiowe,
Składniki
Mięso wieprzowe oraz boczek świeży umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodając cebulę, marchewkę i kawałek selera, doprawić solą. Gotować do miękkości. Żurawinę namoczyć w wodzie około 15 minut po czym dobrze odsączyć. Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę drobiową zalać gotowaną wodą na 15 minut, po tym czasie wodę odlać, a wątróbkę osuszyć na sicie. Ugotowane i przestudzone mięso razem z warzywami i wątróbką zemleć w maszynce dwukrotnie dodając namoczoną lecz odciśnięta bułkę, dodać surowe jajka, całość dokładnie wymieszać doprawiając solą, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem, tymiankiem dodać odsączoną żurawinę. Masę mięsną ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką. Na wierzch nałożyć suszonej żurawiny. Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego .